Travel Tips
Jakie pamiątki przywieźć z Majorki?
Największe atrakcje Palermo. Co zobaczyć?
Jak dostać się to Turkmenistanu?
Odessa, czyli gdzie dobrze zjeść i wypić
Gdzie dobrze zjeść i poimprezować w Mińsku?
Wypożyczanie samochodu w Jordanii #tutorial
10 powodów, dla których musisz odwiedzić Lwów
Gdzie napić się dobrego piwa w Weronie?
Wiza do Iranu – tutorial
  • Partnerzy
  • Współpraca
  • Bucket List
  • Karta Curve
  • Prelekcje
  • Kontakt
NaWylocie.pl
Banner
  • O Nas
  • Afryka
    • Afryka

      Ogrody Majorelle – zielona oaza Marrakeszu

      23 marca, 2020

      Afryka

      Marrakesz – bazarowe szaleństwo Medyny

      12 stycznia, 2020

      Afryka

      Marrakesz, dzielnica Mellah – tutaj orient pachnie najlepiej

      21 grudnia, 2019

      Afryka

      Marrakesz, Pałac Bahia – łowy porannego fotografa

      14 grudnia, 2019

      Afryka

      Jak tanio i bez kaucji wynająć samochód w…

      23 kwietnia, 2019

  • Azja Środkowa
    • All Kazachstan Mongolia Syberia Turkmenistan Uzbekistan
      Azja Środkowa

      Big Almaty Lake – lazurowa perła Kazachstanu

      19 marca, 2021

      Azerbejdżan

      Ognista ziemia Azerbejdżanu – płonąca góra Yanar Dag

      21 lutego, 2021

      Azja Środkowa

      Targ w Kazachstanie, czyli Zelenyy Bazar w Ałmaty

      4 listopada, 2020

      Dziki biwak

      Kanion Szaryński – biwak na skalnym pustkowiu

      23 maja, 2020

      Kazachstan

      Big Almaty Lake – lazurowa perła Kazachstanu

      19 marca, 2021

      Kazachstan

      Targ w Kazachstanie, czyli Zelenyy Bazar w Ałmaty

      4 listopada, 2020

      Kazachstan

      Kanion Szaryński – biwak na skalnym pustkowiu

      23 maja, 2020

      Kazachstan

      Jezioro Kaindy, czyli podwodny las w Kazachstanie

      4 maja, 2020

      Mongolia

      Dlaczego Mongołowie piją tyle alkoholu?

      2 września, 2019

      Mongolia

      Naran Tuul – największy bazar w Mongolii

      2 kwietnia, 2019

      Mongolia

      Mongolia – kraina błękitnego nieba

      11 maja, 2017

      Mongolia

      W poszukiwaniu dinozaurów: Flaming Cliffs w Mongolii

      9 marca, 2017

      Syberia

      Biwak nad jeziorem Bajkał na Syberii

      13 września, 2017

      Turkmenistan

      Aszchabad – osobliwa stolica Turkmenistanu

      19 kwietnia, 2020

      Turkmenistan

      Meczet Gypjak – największy meczet Azji Środkowej

      14 kwietnia, 2020

      Turkmenistan

      Jak dostać się to Turkmenistanu?

      30 marca, 2020

      Turkmenistan

      Starożytne Merw – największe miasto świata XII wieku

      16 marca, 2020

      Uzbekistan

      Bazar Chorsu w Taszkiencie

      26 kwietnia, 2020

  • bliski wschód
    • All Iran Izrael Jordania
      bliski wschód

      Hashem – bo najlepsze falafele zjesz w Ammanie!

      5 kwietnia, 2021

      Jordania

      Pustynia Wadi Rum, czyli ABC pustynnego szczura

      8 grudnia, 2018

      Jordania

      Wypożyczanie samochodu w Jordanii #tutorial

      27 października, 2018

      Iran

      Człowiek, który nie mył się od 60 lat

      12 czerwca, 2017

      Iran

      Człowiek, który nie mył się od 60 lat

      12 czerwca, 2017

      Iran

      Top 10 spotkanych ludzi #travels

      14 kwietnia, 2016

      Iran

      Utracona wolność czyli kobiety w Iranie w latach…

      22 lutego, 2016

      Iran

      Obalamy mity o Iranie #Persji

      11 stycznia, 2016

      Izrael

      Smarkacz w Izraelu

      1 listopada, 2012

      Jordania

      Hashem – bo najlepsze falafele zjesz w Ammanie!

      5 kwietnia, 2021

      Jordania

      Pustynia Wadi Rum, czyli ABC pustynnego szczura

      8 grudnia, 2018

      Jordania

      Wypożyczanie samochodu w Jordanii #tutorial

      27 października, 2018

  • europa
    • All Białoruś Mołdawia Portugalia Serbia Turcja ukraina Włochy
      Turcja

      Co zjeść w Turcji, czyli epopeja o kebabach

      3 lutego, 2022

      Turcja

      Góra Nemrut (Nemrut Dağı) – perełka wschodniej Turcji

      14 stycznia, 2022

      artykuły okołopodróżnicze

      Odessa, czyli gdzie dobrze zjeść i wypić

      23 czerwca, 2021

      europa

      Miasto Cascais – najpiękniejszy kurort Portugalii

      10 czerwca, 2021

      Białoruś

      Gdzie dobrze zjeść i poimprezować w Mińsku?

      22 października, 2017

      Białoruś

      O tym, jak pojechałem na Białoruś postrzelać

      22 października, 2017

      Mołdawia

      Mołdawia bez szału

      1 marca, 2013

      Portugalia

      Miasto Cascais – najpiękniejszy kurort Portugalii

      10 czerwca, 2021

      Portugalia

      Praia da Adraga – najładniejsza plaża Portugalii

      9 października, 2020

      Portugalia

      Portugalskie fado

      1 listopada, 2012

      Serbia

      Dzikie oblicze Serbii – Kanion rzeki Uvac

      25 lipca, 2019

      Serbia

      Z plecakiem po dzikiej Serbii – Park Narodowy…

      20 lipca, 2019

      Serbia

      Tourne po Bałkanach

      7 listopada, 2012

      Turcja

      Co zjeść w Turcji, czyli epopeja o kebabach

      3 lutego, 2022

      Turcja

      Góra Nemrut (Nemrut Dağı) – perełka wschodniej Turcji

      14 stycznia, 2022

      ukraina

      Odessa, czyli gdzie dobrze zjeść i wypić

      23 czerwca, 2021

      ukraina

      Jak jest w Czarnobylu?

      1 listopada, 2017

      ukraina

      10 powodów, dla których musisz odwiedzić Lwów

      12 sierpnia, 2017

      Włochy

      Największe atrakcje Palermo. Co zobaczyć?

      8 stycznia, 2021

      Włochy

      Werona w stylu slow travel

      30 sierpnia, 2020

      Włochy

      Sardynia, czyli poznaj Włochy od innej strony

      4 maja, 2018

      Włochy

      Florencja pięknem odziana

      9 maja, 2013

  • Indochiny
    • All Kambodża Malezja Tajlandia
      Azja Południowo-Wschodnia

      Targowisko Central Market w Phnom Penh

      19 listopada, 2021

      Kambodża

      Jak wygląda życie na wyspach Kambodży?

      18 marca, 2018

      Bazary świata

      Bazarowe szaleństwo, czyli o targach w Kambodży

      9 lutego, 2018

      Malezja

      Wrażenia z wizyty w Kuala Lumpur

      20 lutego, 2017

      Kambodża

      Targowisko Central Market w Phnom Penh

      19 listopada, 2021

      Kambodża

      Jak wygląda życie na wyspach Kambodży?

      18 marca, 2018

      Kambodża

      Bazarowe szaleństwo, czyli o targach w Kambodży

      9 lutego, 2018

      Malezja

      Wrażenia z wizyty w Kuala Lumpur

      20 lutego, 2017

      Malezja

      O alkoholu w Malezji słów kilka

      5 maja, 2016

      Malezja

      Park ptaków w Kuala Lumpur #must see

      4 stycznia, 2016

      Tajlandia

      Kac Bangkok, czyli o Tajlandii

      21 lipca, 2016

  • Kaukaz
    • All Armenia Azerbejdżan Gruzja
      Azerbejdżan

      Park Narodowy Gobustan: dziki nocleg pośród petroglifów

      28 lutego, 2021

      Azerbejdżan

      Ognista ziemia Azerbejdżanu – płonąca góra Yanar Dag

      21 lutego, 2021

      Azerbejdżan

      Kraina błotnych wulkanów w Azerbejdżanie

      27 stycznia, 2021

      Gruzja

      Autostopem przez Gruzję

      13 marca, 2016

      Armenia

      Szlakiem monastyrów w Armenii

      3 lutego, 2016

      Azerbejdżan

      Park Narodowy Gobustan: dziki nocleg pośród petroglifów

      28 lutego, 2021

      Azerbejdżan

      Ognista ziemia Azerbejdżanu – płonąca góra Yanar Dag

      21 lutego, 2021

      Azerbejdżan

      Kraina błotnych wulkanów w Azerbejdżanie

      27 stycznia, 2021

      Azerbejdżan

      Kierunek Azerbejdżan

      18 grudnia, 2014

      Gruzja

      Autostopem przez Gruzję

      13 marca, 2016

  • Wyspy
    • Wyspy

      Sardynia, czyli poznaj Włochy od innej strony

      4 maja, 2018

      Wyspy

      Jak wygląda życie na wyspach Kambodży?

      18 marca, 2018

      Wyspy

      Bornholm, czyli wyspa idealna

      23 października, 2016

      Wyspy

      Malta i Gozo

      9 maja, 2013

      Wyspy

      Państwo, które nie istnieje

      1 listopada, 2012

  • Dziki biwak
    • Dziki biwak

      Park Narodowy Gobustan: dziki nocleg pośród petroglifów

      28 lutego, 2021

      Dziki biwak

      Kanion Szaryński – biwak na skalnym pustkowiu

      23 maja, 2020

      Dziki biwak

      Z plecakiem po dzikiej Serbii – Park Narodowy…

      20 lipca, 2019

      Dziki biwak

      Zimowy biwak w rumuńskich Karpatach

      16 marca, 2019

      Dziki biwak

      Biwak nad jeziorem Bajkał na Syberii

      13 września, 2017

  • Craft beer & Food
    • Na szlaku piwa kraftowego

      Odessa, czyli gdzie dobrze zjeść i wypić

      23 czerwca, 2021

      Na szlaku piwa kraftowego

      Gdzie napić się dobrego piwa w Weronie?

      19 września, 2020

      Na szlaku piwa kraftowego

      Dlaczego Mongołowie piją tyle alkoholu?

      2 września, 2019

      Na szlaku piwa kraftowego

      Gdzie dobrze zjeść i poimprezować w Mińsku?

      22 października, 2017

      Na szlaku piwa kraftowego

      O alkoholu w Malezji słów kilka

      5 maja, 2016

polskie projekty agroturystyczne

Owczarnia Lefevre – ekologiczna farma na kolonii

by Hania 28 października, 2019
by Hania 28 października, 2019

 

Czterdzieści kilometrów na północny-wschód od Olsztyna w niewielkiej, osiemdziesięcioosobowej wsi Kiersztanowo w gminie Jeziorany, realizowany jest iście ciekawy projekt kulturalno-ekologiczny. Pod nazwą Owczarnia Lefevre, kryje się ekologiczna farma na kolonii, prowadzona przez polsko-francuskie małżeństwo kochające życie w zgodzie z naturą.

Odwiedziliśmy Owczarnię, aby poczuć duszę Warmii okraszoną nutą Francji, która przybyła do Kraju nad Wisłą aż z Paryża. Gospodarz od kilku lat zajmuje się produkcją pysznych francuskich serów, a owce ze specjalnego francuskiego gatunku nazywane są przez niego pieszczotliwie dziewczynami. Poznajcie historię Owczarni Lefevre i sprawdźcie, dlaczego to miejsce jest mocno świecącym punktem na nowofalowej agroturystycznej mapie Warmii.

 

Najważniejsze rozdziały relacji

  • 1 Ekologiczna owczarnia na warmińskiej kolonii
    • 1.1 Jak dojechać na ekologiczną farmę?
  • 2 Hodowla francuskiego gatunku owiec Lacaune
  • 3 Francuskie sery z owczego mleka
    • 3.1 Jakich serów można skosztować w Owczarni?
    • 3.2 Pascal Brodnicki testuje sery Lefevre
  • 4 Domki Wędkarza i Ogrodnika zapraszają
    • 4.1 Domek Wędkarza
  • 5 Regionalne posiłki z francuską nutą

Ekologiczna owczarnia na warmińskiej kolonii

Owczarnia Państwa Lefevre usytuowana jest wśród malowniczych pagórków kolonii wsi Kiersztanowo. W rozwijającym się gospodarstwie prowadzonym przez francusko-polski duet hodowane są owce z francuskiej odmiany Lacaune. Seromaniacy będą wiedzieć, że to właśnie z mleka tej rasy produkowany jest znany francuski ser Roquefort. Nie inaczej jest w Kiersztanowie – wytwarzane sery bazują ściśle na sprawdzonych francuskich recepturach. Owczarnia Lefevre to jednak nie tylko owce. Na ponad 30 hektarach urodzajnych ziem dzieją się fantastyczne rzeczy. Rozwijana jest pasieka, ekologiczny ogród warzywny czy poletko pod planowaną uprawę winorośli. 

Farmę można nazwać oazą spokoju, bowiem otaczają ją praktycznie same łąki i lasy. W nocy światła docierają tylko z sąsiedniego gospodarstwa. W sezonie letnim na gości czekają dwa drewniane obiekty agroturystyczne – Domki Wędkarza i Ogrodnika. Pierwszy z nim mieści się przy niewielkim stawie i posiada klimatyczny, drewniany taras. Drugi położony jest w samym sercu warzywnego imperium.

 

 

Jasny punkt na agroturystycznej mapie Warmii i Mazur

Miejsce to jest niesamowite z kilku względów. Po pierwsze tworzy je ciepła i pełna pasji rodzinka Lefevre. Stefan to rodowity Francuz, który od kilkunastu lat mieszka w Polsce, a od kilku na stałe na warmińskiej prowincji. Wypalił się po wielu latach pracy w korporacji i planowania wieloletnich strategii handlowych. Postanowił zwolnić i robić to, co sprawia mu satysfakcję. Jak sam mówi, dopiero teraz jest w stanie rozliczyć się z wykonywanych zadań. Wcześniej efekty przychodziły dopiero po miesiącach.. W życiu na wsi towarzyszy mu wybranka Magda, utalentowana artystka i projektantka wnętrz. Symbolem agroturystyki są tzw. dziewczyny, czyli owce francuskiej rasy Lacaune. Na miejscu dzieje się wiele ciekawych przedsięwzięć artystycznych jak np. spektakle w ramach Teatru Niezbyt Zwyczajnego. W lecie kwitnie ogród warzywny, a okoliczne łąki, stawy i pastwiska kuszą przyjezdnych cudnym zapachem dzikiej krainy.

 

Jak dojechać na ekologiczną farmę?

Dojazd do Owczarni Lefevre jest łatwy i przyjemny. Jeśli weźmiemy Warszawę za punkt odniesienia, to cała trasa zajmuje ponad trzy godziny i prowadzi przez urokliwe warmińskie miasteczka. Zarówno dla kierowcy, jak i pasażerów, jej pokonanie jest czystą przyjemnością. Punktem orientacyjnym powinny być Jeziorany (kod pocztowy 11-320), a następnie wieś Kiersztanowo. Rejon ten jest pięknie położony  – wśród lasów, stawów i jezior – odseparowany od wielkomiejskiego życia. Na miejscu jest zasięg LTE.

 

Stefan i jego Teatr Niezbyt Zwyczajny. Świetna inicjatywa mobilizowania lokalnych mieszkańców do wspólnych przedsięwzięć teatralnych.

Widok z drewnianego tarasu Domku Wędkarza

 

Hodowla francuskiego gatunku owiec Lacaune

W gospodarstwie żyje kilkadziesiąt owiec francuskiej odmiany Lacaune, najczęściej hodowanej owczej rasy mlecznej we Francji. To właśnie z mleka owiec Lacaune wytwarzane są popularne sery Roquefort. Więź gospodarzy z owieczkami, które hodują, jest niesamowita. Wspólne zaufanie budowane jest od najmłodszych lat, ale nabiera szczególnego wymiaru, gdy gospodarz uczestniczy w porodzie. Podejście owieczek do człowieka zmienia się wtedy diametralnie.

Gospodarze nazywają swoje owce pieszczotliwie „dziewczynami” i pieczołowicie dbają o swoje podopieczne. Mają one do dyspozycji ponad 30 hektarów nieskażonych działalnością człowieka zielonych terenów pastewnych. Rasa Lacaune nie jest do końca przystosowana do warunków atmosferycznych Warmii i Mazur. W lecie jest im często za gorąco i do późnych godzin przesiadują w owczarni, która jest dla nich schronieniem przed lejącym się z nieba żarem. Będąc na miejscu odnieśliśmy jednak wrażenie, że dziewczyny nie mogły lepiej trafić.

 

Codzienny rytuał wyprowadzania owiec. Reagują na okrzyk i wracają same 🙂

 

 

Francuskie sery z owczego mleka

Jeśli lubicie sery, a szczególnie te francuskie, macie kolejny powód, aby odwiedzić ekologiczną farmę na kolonii. Stefan przeprowadzając się do Polski na stałe, zabrał w podróż również francuskie receptury wytwarzania serów z owczego mleka. Uczył się technik produkcyjnych od podstaw, bo nigdy wcześniej się tym nie zajmował. Jako dyrektor handlowy dużej firmy korporacyjnej znał się świetnie na projekcji wieloletnich strategii biznesowych, ale nie na serach i gospodarce produktowej.

Magda, żona Stefana, zadała mu jednak strategiczne pytanie: „Czego będzie Ci najbardziej brakować w Polsce?„. Odpowiedź na to pytanie była prosta i wszczepiona w kod genetyczny Stefana: „Serów i wina!„.  Już wtedy znał Polskę od kilkunastu lat i wiedział, że rynek win dynamicznie się rozwija, więc zakup butelki dobrego francuskiego wina nie będzie żadnym problemem. Wiedział jednak, że jeśli zależy mu na serach, będzie musiał dążyć do ich własnej produkcji. Zwłaszcza, że w jego wspomnienia z lat 90-tych w Polsce dominował dualistyczny świat serów żółtych (np. Gouda) i serów białych (tzw. twarogów).  I tak powstał koncept rzucenia korpo i dotychczasowego życia w pędzie na rzecz realizowania się w ramach ekologicznej farmy na warmińskiej kolonii.

Jakich serów można skosztować w Owczarni?

W sezonie Owczarnia Lefevre oferuje szeroką gamę serów regionalnych z owczego mleka. Od serów rozpływających się w ustach niczym Camembert (świeżych), aż po sery kruche i łamiące się w podstawie (długodojrzewające) ala Pecorino Romano  lub bardziej aksamitne w smaku Roquefort. 

 

 

Pascal Brodnicki testuje sery Lefevre

W 2016 r. Owczarnię odwiedził Pascal Brodnicki, znany francusko-polski entuzjasta kulinarny i prezenter. W ramach promowania regionalizmów udał się do wsi Kiersztanowo, aby przyjrzeć się procesowi produkcji serów i uczestniczyć w degustacji serów świeżych i tych dłużej dojrzewających. Bardzo fajny i pozytywny materiał, obejrzyjcie koniecznie.

 

 

Domki Wędkarza i Ogrodnika zapraszają

Szukając noclegu na Warmii nie sądziliśmy, że odnajdziemy tam kawałek Francji. A jednak! Wszystko w Owczarni Lefevre od początku pięknie koresponduje z Francją i regionalnym warmińskim kolorytem. Od gospodarza Paryżanina, przez zdrową kuchnię aż po wystrój domków agroturystycznych. Ich wnętrza stylizowane są na francuskiej, rustykalnej prowincji. Drewniane domki wyposażone są w przedmioty pochodzące bezpośrednio z Francji. Bardzo spodobała nam się dbałość o szczegóły i spójność każdego z pomieszczeń. Widać w tym ogromną rękę Magdy, która z wykształcenia jest projektantką wnętrz. Wydaje się, że nie ma tam nic przypadkowego. Ponadto inspirujące jest podejście właścicieli do urządzania pomieszczeń, wyznają bowiem ideę zero waste i jeśli mają taką możliwość, starają się każdej starej rzeczy, w której widzą potencjał,  nadać nowe życie. A wszystko po to, by niepozorny staroć mógł odnaleźć się w nowym sielskim wnętrzu.

Domek Wędkarza

Domek Wędkarza, który mieliśmy do dyspozycji, to przytulna chatka z osobną sypialnią, pokojem z aneksem kuchennym oraz antresolą. Największe wrażenie w domku zrobił na nas pięknie odnowiony blat kuchenny, który w swoim pierwszym życiu pełnił funkcję stołu krawieckiego. Ciekawie wykorzystano przedmioty codziennego użytku, jak na przykład metalowe wiadro w formie klosza czy inne morsko-wodne detale. To niesamowite, jak niewiele wystarczy, aby stworzyć domek prawdziwego wędkarza w nowoczesnym stylu i z francuskim zacięciem. Nie bez znaczenia jest także otoczenie wpisujące się w nazwę chatki – drewniany taras, postawiony tuż nad brzegiem małego stawu. To idealne miejsce na pyszne śniadanie i wspólną kontemplację przy wieczornym winie.

 

Wnętrze Domku Wędkarza

 

Regionalne posiłki z francuską nutą

Myślę, że dla wielu osób francuskie wyczucie smaku oraz dostępność do pewnych produktów w tamtej części Europy, czyni kuchnie francuską jedną z najlepszych kuchni świata. Od dłuższego czasu nie mieliśmy zbyt wielu okazji do testowania podobnych kulinariów, ale dzięki Stefanowi i Magdzie mogliśmy spróbować kilku specjałów przygotowanych według rodzinnych francuskich receptur rodzinki Lefevre. Niemniej, to co podobało nam się jednak najbardziej, to fakt, że gospodarstwo jest tak naprawdę samowystarczalne. Większość produktów pochodzi właśnie z własnych upraw i hodowli. To była świetna okazja do próbowania polskich produktów we francuskim wydaniu. Każdy posiłek był naprawdę starannie przygotowany przez gospodarzy. Poza walorami smakowymi zachwycał nas za każdym razem również warstwą wizualną.

I tak oto,  w dniu naszego przyjazdu zostaliśmy przywitani trzydaniową kolacją. Zaczęło się od chrupiącego wytrawnego ciasta francuskiego w formie przystawki. Daniem głównym okazały się pyszne małże świętego Jakuba przyrządzonymi wedle przepisu Mamy Stefana i podane w towarzystwie cukiniowych wstążek. Ucztę zwieńczył deser w postaci zapiekanych jabłkek pod kruszonką.  Gospodarze Owczarni potrafią zapewnić również dobry start każdego dnia, przygotowując pełnowartościowe i urozmaicone śniadania, składające się głównie z ich własnych produktów.  Punkt 9:00 rano na stole pojawiały się znakomite owcze sery, własnego wyrobu pasztet czy świeże warzywa prosto z ekologicznego ogródka. Z pełnymi brzuszkami mogliśmy wyruszać codziennie na podboje warmińskich landów. Zależało nam przede wszystkim na odwiedzeniu pobliskich gospodarstw, gdzie moglibyśmy zaopatrzyć się w podobne, własnoręcznie wytwarzane produkty różnej maści  – od kosmetyków, przez miody, aż po sery.

Codziennie po kilkugodzinnym car cruisingu wracaliśmy do Domku Wędkarza z jedną myślą – czym dziś kulinarnie zaskoczą nas Magda i Stefan? Będziemy długo wspominać ostatnią kolację. Na stole pojawiła się aromatyczna zupa krem z dyni, idealnie przyrządzony i doprawiony schab z sosem grzybowym oraz ciasta francuskie w wydaniu na słodko.

 

Iście królewskie śniadanie we francusko-warmińskim wykonaniu

Pyszne małże świętego Jakuba w towarzystwie cukiniowych wstążek. Przyrządzonymi wedle przepisu Mamy Stefana.

 

Ciasto drożdżowe Magdy zrobiło robotę tego poranka! Zajadaliśmy się nim jeszcze w drodze powrotnej do Wrocławia 🙂

Za każdym razem, gdy patrzymy na to zdjęcie, mamy jeszcze większą motywację do przyrządzania podobnych pyszności we własnych czterech kątach…Może kiedyś?

ekologiczna farmaFrancjafrancuski serKiersztanowoLefevreOwczarnia LefevreWarmiaWarmia i Mazury
2 komentarze 0 FacebookTwitterPinterestEmail
Hania

Pani Król. Zawsze z planem na podróż przypominającym budowę szwajcarskiego zegarka. Świat odkrywa z przewodnikiem, słomianym kapeluszem na głowie i paczuszką słodkości w kieszeni. Kocha Francję, klimat południa i lokalne potrawy. Posiadaczka największego serca na Ziemi – jej podróż do Indii skończyłaby się wydaniem wszystkich pieniędzy na pomoc socjalną dla ubogich.

previous post
Wrota Piekieł znajdziesz w Turkmenistanie!
next post
Marrakesz, Pałac Bahia – łowy porannego fotografa

2 komentarze

maria 5 stycznia, 2020 - 10:27 pm

jedzenie wygląda apetycznie

Reply
Daniel 12 czerwca, 2021 - 1:19 pm

Polecamy odwiedzić Owczarnię, świetne miejsce.

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

O autorze

O autorze

Miłośnik wschodnich krain. Orędownik podróży do miejsc nierozwiniętych turystycznie, aktywny uczestnik życia społeczno-politycznego. Zwolennik klasycznych podróży z plecakiem.

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymuj świeże tipy podróżnicze jako pierwszy!

Odbierz zniżkę na nocleg!

Hania i Deny

Hania i Deny

On kocha nieoczekiwany zwrot akcji i misje wysokiego ryzyka. Ona Francję, a jej podróż do Indii skończyłaby się wydaniem wszystkich pieniędzy na pomoc socjalną dla ubogich. Wspólna miłość, niezmiennie - podróże ❤

Keep in touch

Facebook Instagram Pinterest Youtube Soundcloud Tiktok
  1. Tomasz Michałowski - Marrakesz, Pałac Bahia – łowy porannego fotografa2 maja, 2022

    Prawdziwy z Ciebie talent i mistrz pióra z ogromną łatwością przekładasz myśli na słowa... trzymaj tak dalej, dbaj i pięlęgnuj…

  2. Tomasz Michałowski - Wrażenia z wizyty w Kuala Lumpur2 maja, 2022

    Spółka to pomysłowy wynalazek, zwykle składa się jak kubistyczny obrazek, dla zapewnienia sobie indywidualnych zysków i uniknięcia odpowiedzialności, przez co…

  3. Natalia - Co zjeść w Turcji, czyli epopeja o kebabach3 lutego, 2022

    Uwielbiam kuchnię turecką, dziękuję za ten przewodnik <3

  4. Tomasz Michałowski - Targ w Kazachstanie, czyli Zelenyy Bazar w Ałmaty3 lutego, 2022

    Wspaniały blog wiele przydatnych informacji zawartych w poszczególnych postach, Dzieki Ci za to serdeczne, zapraszam także do siebie...

  5. non magnetic mailbox covers - Jak dostać się to Turkmenistanu?2 lutego, 2022

    I am actually grateful to the owner of this web site who has shared this wonderful piece of writing at…

Instagram

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Soundcloud
  • Tiktok

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
NaWylocie.pl
  • O Nas
  • Afryka
    • Afryka

      Ogrody Majorelle – zielona oaza Marrakeszu

      23 marca, 2020

      Afryka

      Marrakesz – bazarowe szaleństwo Medyny

      12 stycznia, 2020

      Afryka

      Marrakesz, dzielnica Mellah – tutaj orient pachnie najlepiej

      21 grudnia, 2019

      Afryka

      Marrakesz, Pałac Bahia – łowy porannego fotografa

      14 grudnia, 2019

      Afryka

      Jak tanio i bez kaucji wynająć samochód w…

      23 kwietnia, 2019

  • Azja Środkowa
    • All Kazachstan Mongolia Syberia Turkmenistan Uzbekistan
      Azja Środkowa

      Big Almaty Lake – lazurowa perła Kazachstanu

      19 marca, 2021

      Azerbejdżan

      Ognista ziemia Azerbejdżanu – płonąca góra Yanar Dag

      21 lutego, 2021

      Azja Środkowa

      Targ w Kazachstanie, czyli Zelenyy Bazar w Ałmaty

      4 listopada, 2020

      Dziki biwak

      Kanion Szaryński – biwak na skalnym pustkowiu

      23 maja, 2020

      Kazachstan

      Big Almaty Lake – lazurowa perła Kazachstanu

      19 marca, 2021

      Kazachstan

      Targ w Kazachstanie, czyli Zelenyy Bazar w Ałmaty

      4 listopada, 2020

      Kazachstan

      Kanion Szaryński – biwak na skalnym pustkowiu

      23 maja, 2020

      Kazachstan

      Jezioro Kaindy, czyli podwodny las w Kazachstanie

      4 maja, 2020

      Mongolia

      Dlaczego Mongołowie piją tyle alkoholu?

      2 września, 2019

      Mongolia

      Naran Tuul – największy bazar w Mongolii

      2 kwietnia, 2019

      Mongolia

      Mongolia – kraina błękitnego nieba

      11 maja, 2017

      Mongolia

      W poszukiwaniu dinozaurów: Flaming Cliffs w Mongolii

      9 marca, 2017

      Syberia

      Biwak nad jeziorem Bajkał na Syberii

      13 września, 2017

      Turkmenistan

      Aszchabad – osobliwa stolica Turkmenistanu

      19 kwietnia, 2020

      Turkmenistan

      Meczet Gypjak – największy meczet Azji Środkowej

      14 kwietnia, 2020

      Turkmenistan

      Jak dostać się to Turkmenistanu?

      30 marca, 2020

      Turkmenistan

      Starożytne Merw – największe miasto świata XII wieku

      16 marca, 2020

      Uzbekistan

      Bazar Chorsu w Taszkiencie

      26 kwietnia, 2020

  • bliski wschód
    • All Iran Izrael Jordania
      bliski wschód

      Hashem – bo najlepsze falafele zjesz w Ammanie!

      5 kwietnia, 2021

      Jordania

      Pustynia Wadi Rum, czyli ABC pustynnego szczura

      8 grudnia, 2018

      Jordania

      Wypożyczanie samochodu w Jordanii #tutorial

      27 października, 2018

      Iran

      Człowiek, który nie mył się od 60 lat

      12 czerwca, 2017

      Iran

      Człowiek, który nie mył się od 60 lat

      12 czerwca, 2017

      Iran

      Top 10 spotkanych ludzi #travels

      14 kwietnia, 2016

      Iran

      Utracona wolność czyli kobiety w Iranie w latach…

      22 lutego, 2016

      Iran

      Obalamy mity o Iranie #Persji

      11 stycznia, 2016

      Izrael

      Smarkacz w Izraelu

      1 listopada, 2012

      Jordania

      Hashem – bo najlepsze falafele zjesz w Ammanie!

      5 kwietnia, 2021

      Jordania

      Pustynia Wadi Rum, czyli ABC pustynnego szczura

      8 grudnia, 2018

      Jordania

      Wypożyczanie samochodu w Jordanii #tutorial

      27 października, 2018

  • europa
    • All Białoruś Mołdawia Portugalia Serbia Turcja ukraina Włochy
      Turcja

      Co zjeść w Turcji, czyli epopeja o kebabach

      3 lutego, 2022

      Turcja

      Góra Nemrut (Nemrut Dağı) – perełka wschodniej Turcji

      14 stycznia, 2022

      artykuły okołopodróżnicze

      Odessa, czyli gdzie dobrze zjeść i wypić

      23 czerwca, 2021

      europa

      Miasto Cascais – najpiękniejszy kurort Portugalii

      10 czerwca, 2021

      Białoruś

      Gdzie dobrze zjeść i poimprezować w Mińsku?

      22 października, 2017

      Białoruś

      O tym, jak pojechałem na Białoruś postrzelać

      22 października, 2017

      Mołdawia

      Mołdawia bez szału

      1 marca, 2013

      Portugalia

      Miasto Cascais – najpiękniejszy kurort Portugalii

      10 czerwca, 2021

      Portugalia

      Praia da Adraga – najładniejsza plaża Portugalii

      9 października, 2020

      Portugalia

      Portugalskie fado

      1 listopada, 2012

      Serbia

      Dzikie oblicze Serbii – Kanion rzeki Uvac

      25 lipca, 2019

      Serbia

      Z plecakiem po dzikiej Serbii – Park Narodowy…

      20 lipca, 2019

      Serbia

      Tourne po Bałkanach

      7 listopada, 2012

      Turcja

      Co zjeść w Turcji, czyli epopeja o kebabach

      3 lutego, 2022

      Turcja

      Góra Nemrut (Nemrut Dağı) – perełka wschodniej Turcji

      14 stycznia, 2022

      ukraina

      Odessa, czyli gdzie dobrze zjeść i wypić

      23 czerwca, 2021

      ukraina

      Jak jest w Czarnobylu?

      1 listopada, 2017

      ukraina

      10 powodów, dla których musisz odwiedzić Lwów

      12 sierpnia, 2017

      Włochy

      Największe atrakcje Palermo. Co zobaczyć?

      8 stycznia, 2021

      Włochy

      Werona w stylu slow travel

      30 sierpnia, 2020

      Włochy

      Sardynia, czyli poznaj Włochy od innej strony

      4 maja, 2018

      Włochy

      Florencja pięknem odziana

      9 maja, 2013

  • Indochiny
    • All Kambodża Malezja Tajlandia
      Azja Południowo-Wschodnia

      Targowisko Central Market w Phnom Penh

      19 listopada, 2021

      Kambodża

      Jak wygląda życie na wyspach Kambodży?

      18 marca, 2018

      Bazary świata

      Bazarowe szaleństwo, czyli o targach w Kambodży

      9 lutego, 2018

      Malezja

      Wrażenia z wizyty w Kuala Lumpur

      20 lutego, 2017

      Kambodża

      Targowisko Central Market w Phnom Penh

      19 listopada, 2021

      Kambodża

      Jak wygląda życie na wyspach Kambodży?

      18 marca, 2018

      Kambodża

      Bazarowe szaleństwo, czyli o targach w Kambodży

      9 lutego, 2018

      Malezja

      Wrażenia z wizyty w Kuala Lumpur

      20 lutego, 2017

      Malezja

      O alkoholu w Malezji słów kilka

      5 maja, 2016

      Malezja

      Park ptaków w Kuala Lumpur #must see

      4 stycznia, 2016

      Tajlandia

      Kac Bangkok, czyli o Tajlandii

      21 lipca, 2016

  • Kaukaz
    • All Armenia Azerbejdżan Gruzja
      Azerbejdżan

      Park Narodowy Gobustan: dziki nocleg pośród petroglifów

      28 lutego, 2021

      Azerbejdżan

      Ognista ziemia Azerbejdżanu – płonąca góra Yanar Dag

      21 lutego, 2021

      Azerbejdżan

      Kraina błotnych wulkanów w Azerbejdżanie

      27 stycznia, 2021

      Gruzja

      Autostopem przez Gruzję

      13 marca, 2016

      Armenia

      Szlakiem monastyrów w Armenii

      3 lutego, 2016

      Azerbejdżan

      Park Narodowy Gobustan: dziki nocleg pośród petroglifów

      28 lutego, 2021

      Azerbejdżan

      Ognista ziemia Azerbejdżanu – płonąca góra Yanar Dag

      21 lutego, 2021

      Azerbejdżan

      Kraina błotnych wulkanów w Azerbejdżanie

      27 stycznia, 2021

      Azerbejdżan

      Kierunek Azerbejdżan

      18 grudnia, 2014

      Gruzja

      Autostopem przez Gruzję

      13 marca, 2016

  • Wyspy
    • Wyspy

      Sardynia, czyli poznaj Włochy od innej strony

      4 maja, 2018

      Wyspy

      Jak wygląda życie na wyspach Kambodży?

      18 marca, 2018

      Wyspy

      Bornholm, czyli wyspa idealna

      23 października, 2016

      Wyspy

      Malta i Gozo

      9 maja, 2013

      Wyspy

      Państwo, które nie istnieje

      1 listopada, 2012

  • Dziki biwak
    • Dziki biwak

      Park Narodowy Gobustan: dziki nocleg pośród petroglifów

      28 lutego, 2021

      Dziki biwak

      Kanion Szaryński – biwak na skalnym pustkowiu

      23 maja, 2020

      Dziki biwak

      Z plecakiem po dzikiej Serbii – Park Narodowy…

      20 lipca, 2019

      Dziki biwak

      Zimowy biwak w rumuńskich Karpatach

      16 marca, 2019

      Dziki biwak

      Biwak nad jeziorem Bajkał na Syberii

      13 września, 2017

  • Craft beer & Food
    • Na szlaku piwa kraftowego

      Odessa, czyli gdzie dobrze zjeść i wypić

      23 czerwca, 2021

      Na szlaku piwa kraftowego

      Gdzie napić się dobrego piwa w Weronie?

      19 września, 2020

      Na szlaku piwa kraftowego

      Dlaczego Mongołowie piją tyle alkoholu?

      2 września, 2019

      Na szlaku piwa kraftowego

      Gdzie dobrze zjeść i poimprezować w Mińsku?

      22 października, 2017

      Na szlaku piwa kraftowego

      O alkoholu w Malezji słów kilka

      5 maja, 2016