Bazar na plaży, gdzie kupisz suszone stwory oceaniczne
Jeśli podczas podróży po Portugalii kiedykolwiek trafisz do Nazaré, jedną z pierwszych rzeczy, które powinieneś uczynić jest wybranie się na lokalny targ suszonych ryb. Odbywający się w dolnej części miasteczka bazar jest moim zdaniem jedną z najciekawszych atrakcji, jakie można tu zobaczyć. Ba, to jeden z ciekawszych marketów pod chmurką, jakie widziałem.
Suszenie ryb w Nazaré jest niezwykłym znakiem towarowym lokalnej tożsamości. Początki tej tradycji pozostają nieznane, ale już od dawien dawna była to sprawdzona forma konserwowania żywności na czarną godzinę. Suszenie ryb było głównym sposobem na wyżywienie rybaków i ich rodzin i dla całego portugalskiego wybrzeża ważnym produktem zbytu.
Suszone polvo (ośmiornica) w zależności od rozmiaru od 3 do 6 EUR
Tu czuć klimat dawnych tradycji rybackich
W Nazare gatunkami najczęściej używanymi do suszenia ze względu na swoją liczebność są ostroboki, makrele, sardynki i ośmiornice. Suszenie może potrwać od 2 do 3 dni, w zależności od (, jak twierdzą eksperci ) w sprawie warunków atmosferycznych. Ta tradycja z wieloma miejscowymi wielbicielami nie jest zwykłą praktyką w innych regionach, co bardzo utrudnia sprzedaż jej turystom, którzy bardzo nieśmiało biorą tam torbę ręcznie, aby później skosztować przysmaku.
Rynek skłania do rozważań, jak mogło wyglądać to rybackie miasteczko w przeszłości. Zapewne ubrani w zniszczone przez pogodę ubrania rybacy wyglądali, jak duchy wyłaniające się z atlantyckich głębin, co w scenerii fal rozbijających się o brzeg tworzyło niewątpliwie wyjątkowo oceaniczny krajobraz.
Wiekowa babuszka z sardynkowymi pozdrowieniami
Klimat Nazaré tworzą starsze kobiety i drewniane łodzie
Poznaj wielowiekowe tradycje konserwacji
Poza świeżymi połowami i pachnącymi aromatami, rybny market ukazuje kunszt konserwacji. Obserwuj zręczne ręce przygotowujące ryby, układające je jak nuty na partyturze, gotowe przetrwać próbę czasu. Starożytne techniki solenia, suszenia i wędzenia są starannie pielęgnowane, zachowując smaki w Nazaré w każdym kęsie.
W Nazaré istnieją dwa sposoby suszenia na słońcu ryb: suszone i półsuszone, o różnych cechach przygotowania i jedzenia. Najpierw ryba jest wypatroszona, w trakcie wyjmowania jelit z ryby, a następnie jest myta i przepuszczana przez osoloną wodę ( przed użyciem wody morskiej ). Wreszcie jest otwarty i umieszczony na “ Paneiros ” do suszenia na słońcu. Proces ten trwa około 2 do 3 dni, w zależności od warunków atmosferycznych. Ten rodzaj suszonej na słońcu ryby można jeść na surowo ( rozdrobnionej na kawałki ), ale zwykle gotuje się ją z ziemniakami i podaje z oliwą z oliwek, cytryną lub octem lub mielonym czosnkiem.
- TIP: Po drugiej strony Av. Manuel Remígio znajduje się pozostała część ekspozycji wchodząca w skład Muzuem Suszonych Ryb (Sun-Dried Fish Museum) – placówki oświatowej stworzonej w 2016 r., której celem jest kultywowanie rybackich tradycji miasta.
Mercado Municipal de Nazaré
Przysłowiowy rzut beretem od targu suszonych ryb znajduje się kolejna ciekawa strefa bazarowego życia Nazaré. Warto udać się na poranne przedbiegi do górującego nad pozostałą zabudową gmachu na Av. Vieira Guimarães. To największy targ spożywczy miasteczka otwarty od 7 do 13 od wtorku do niedzieli.
Targ składa się z dwóch kondygnacji. Na tej wyższej znajdują się ryby i owoce morza, a na hali głównej spożywka, trochę rękodzieła, rzeźnik i kilka punktów gastronomicznych. Furmankę można zaparkować bezpośrednio przy bazarowym przybytku, podobnie, jak napić się espresso w kultowej cenie 70 eurocentów.
Co można kupić na miejscu?
- Świeże ryby: zdecydowanie najlepsze miejsce na zakup ryb i owoców morza
- Owoce i warzywa: el clásico portugalskiej oferty witaminowej w przystępnych cenach
- Portugalskie wypieki: chleby, pszenne bułeczki Pão de Deus,
- Oryginalną ponchę z Madery: Tak, można! Na jednym ze stoisk babeczka z Funchal sprzedaje świeżo wyciśniętą ponchę wg prawilnych maderskich receptur. Ten, kto podróżuje po Portugalii wie, że niełatwo ją zdobyć.
To, co rzuca się w oczy po przybyciu na miejsce to lokalny charakter wydarzenia. Turyści są, ale nie dominują.
Paneiros wykorzystuje się w Nazare od wieków
Miejscowy rybak wyrzuca garść świeżych ryb na specjalne siatki (paneiros) do suszenia na słońcu
Sardinhas, czyli królowa portugalskich marketów rybnych
1 comment
Cudownie opisane doświadczenia na targu suszonych ryb w Nazaré – uzupełnione o szczegółowe zdjęcia w jednym momencie przenoszą do tego miejsca. Wydaje się, że to nie tylko targ, ale i wędrówka w czasie, odkrywanie dawnych tradycji! Świetna inspiracja do poznawania lokalnych smaków.